Darmowa dostawa Kurierem DPD!

Szukaj

Olej z rokitnika

Urszula, 2 grudzień 2020
Olej z rokitnika

Rokitnik od wieków dobrze jest znany w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich. Jego rewelacyjny wpływ na zdrowie oraz skórę wciąż doceniają szczególnie mieszkańcy Tybetu, Mongolii czy Rosji. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom należy do najważniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetologii i dermatologii.

Olej z rokitnika kiedyś używany przez nasze babki i prababki - dziś wraca do łask! A to wszystko dzięki niesamowitym właściwościom tego surowca. 

Skład oleju

Pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców lub nasion rokitnika zwyczajnego Hippophae Rhamnoides. Zawartość oleju w nasionach waha się w granicach 6–15%, natomiast w przypadku pulpy wartość ta wynosi ok. 3–5%, przy czym może ona osiągać nawet ponad 13%. Olej z rokitnika to bogate źródło:

  • kwasu linolowego (omega-6), 
  • kwasu oleinowego (omega 9), 
  • kwasu alfa-linolenowego (omega-3) 
  • karotenoidy
  • sterole
  • witaminy E
  • witaminy C. 

Swój intensywny ciemno pomarańczowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości karotenoidów.

Działanie

Olej z rokitnika chroni skórę oraz włosy przed negatywnych działaniem wolnych rodników - a to zasługa bogactwu antyoksydantów zawartych w oleju. Wykazuje również właściwości łagodzące, silnie regenerujące oraz przeciwzapalne. Jedno z badań potwierdzających te właściwości przeprowadzone zostało w szpitalu w Xian w Chinach. W badaniu wzięło udział 32 osoby, w tym 19 mężczyzn i 13 kobiet. Olej z nasion rokitnika nakładano na poparzenia 3–4 razy dziennie. Pozytywne efekty zaobserwowano zarówno w przypadku oparzeń pierwszego, jak i drugiego stopnia – skóra zagojona, bez blizn. Poprawia koloryt skóry, a także łagodzi ją po ekspozycji na promieniowanie UV. Olej łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie egzem, a z uwagi na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne zalecany jest w przypadku trądziku. Dzięki swoim właściwościom można go znaleźć w kosmetykach do cery dojrzałej, suchej, naczyniowej oraz problematycznej. Sprawdza się w kosmetykach do każdego typu cery oraz w kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów – zalecany jest m.in. w przypadku łupieżu i podrażnionej skóry głowy. W produktach do ciała używany jest jako składnik zmiękczający i uelastyczniający skórę - co bardzo jest przydatne w pielęgnacji ciała i niwelowaniu blizn oraz rozstępów. 

To za sprawą m.in. tego oleju nasze Serum Regenerujące Flawless jest bombą witaminową dla KAŻDEJ skóry. 



Na podstawie:

A. Ranjith, C. Arumughan, K. Sarin Kumar, R.C. Sawhney, V. Singh, V.V. Venugopalan, Fatty Acids, Tocols and carotenoids in pulp oil of three sea buckthorn species (Hippophae rhamonides, H. salicifolia and H. tibetana) grown in the Indian Himalayas, JAOCS, 83: 359–364, 2006.

Baoru Yang, Heikki Kallio, Composition and physiological effects of sea buckthorn (Hippophae) lipids, Trends in Food Science & Technology, 13: 160–167, 2002.

Raj Kumar, G. Phani Kumar, OP Chaurasia and Shashi Bala Singh, Phytochemical and Pharmacological Profile of Seabuckthorn Oil: A Review. Research Journal of Medicinal Plant, 5: 491-499, 2011.

S. Cenkowski, R. Yakimishen, R. Przybylski, W.E. Muir, Quality of extracted sea buckthorn seed and pulp oil, Canada Biosystems Engineering, 48: 3.9–3.16, 2006.


    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów