Szczotka do masażu ciała na sucho już dostępna na stronie!

Szukaj

Opuncja figowa - eliksir pięknej skóry

Urszula, 26 wrzesień 2020
Opuncja figowa - eliksir pięknej skóry

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) to roślina pochodząca z Meksyku, ale jej uprawy występują także w krajach europejskich. W zależności od gatunku można ją spotkać jako drzewo bądź krzew. Niesamowicie piękne owoce zawierają wiele witamin i cennych składników, dzięki czemu opuncja wykazuje mnóstwo korzystnych właściwości.

Od kilku lat, na rynku kosmetycznym obserwuje się bardzo duże zainteresowanie opuncją figową jako surowcem wykorzystywanym w preparatach kosmetycznych. A wszystko dzięki jej silnym właściwościom przeciwstarzeniowych i regenerujących.

Owoc opuncji figowej w czasie dojrzewania zmienia swoją barwę (z zielonego na czerwony). Twarda skórka pokryta jest charakterystycznymi wypustkami i skrywa w środku miąższ z malutkimi nasionkami.

Owoc opuncji jest bogaty w:

  • witaminy A, C, E, B1 oraz B6,
  • żelazo, sód, magnez i potas
  • błonnik (wykorzystywana jest również w preparatach odchudzających).

Aby przygotować owoc do użytku np. w kosmetykach na początku suszy się miąższ opuncji, następnie wybiera się pestki, z których tłoczony jest olejek. 

Niska zawartość składników tłuszczowych w pestkach sprawia, że wytłoczenie olejku z pestek opuncji jest bardzo pracochłonnym procesem. W związku z tym należy do jednych z najdroższych olejków na świecie. Milion pestek pozyskanych z 0,5 tony owoców opuncji figowej jest potrzebnych do uzyskania 1 litra oleju. Olej ten, swoje silne działanie przeciwstarzeniowe oraz wygładzające zawdzięcza wysokiej zawartości NKKT sięgającej blisko 90%. Dodatkowo łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie, regeneruje, rozświetla, a także uszczelnia i przywraca barierę hydrolipidową naskórka.

Olejek stosowany samodzielnie bardzo dobrze się rozprowadza oraz wchłania. Nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Swoje właściwości zawdzięcza witaminie E, a także kwasowi linolowemu.

Dla kogo jest polecany?

Jest idealnym rozwiązaniem dla każdego rodzaju skóry. Ze względu na brak właściwości komogennych polecany jest również do użytku osobom z tendencją do niedoskonałości skóry. Dodatkowo pięknie wyrównuje koloryt skóry poprzez rozjaśnienie przebarwień i blizn potrądzikowych. Regulacje pracy gruczołów łojowych - to kolejna właściwość doceniana przez posiadaczki cery tłustej.  Bez obaw może być stosowany przez osoby z cerą wrażliwą, bowiem wykazuje właściwości łagodzące. 

Regularne stosowanie oleju z opuncji figowej sprawi, że Twoja skóra będzie promienna, wygładzona, ujędrniona i zdrowa. 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów